magnez łatwo przyswajalny | |

Obmacywanie – stan sprężystości tkanki skórnej

Obmacywanie. Na skórze brzucha najczęściej sprawdzamy stan sprężystości tkanki skórnej oraz stan pobudliwości naczynioru- chowej (dermografizm) przez pociągnięcie paznokciem lub trzonkiem młoteczka neurologicznego.

Przed przystąpieniem do obmacywania jamy brzusznej należy zawsze pamiętać o uprzednim ogrzaniu rąk, gdyż dotyk chłodną ręką powoduje zawsze niekorzystny dla badającego odruch obronny ze strony powłok brzusznych.

Obmacywanie rozpoczynamy od ostrożnego uciskania powłok wyprostowanymi palcami celem stwierdzenia oporu mięśniowego na całej powierzchni brzucha, przy czym należy zawsze zaczynać od okolic przypuszczalnie zdrowych dla uniknięcia zaskoczenia chorego i nadmiernego oporu w miejscu chorym.

Stopniowo pogłębiamy nasz ucisk i obmacujemy głębsze warstwy jamy brzusznej, starając się stwierdzić lub wyłączyć obecność patologicznych zmian, jak guzy, stan nadmiernego kurczu jelit itp. Ustalamy wielkość, spoistość, przesuwalność, tkliwość, ewentualną łączność z narządami poza jamą brzuszną, jak np. z nerką (wodonercze, guzy nadnercza i inne). W tych razach uciekamy się do badania dwuręcznego: jedną ręką obmacujemy guz od przodu, drugą zaś od tyłu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *