Jurata noclegi - Apartamenty na Helu | |

Zmiany w sutkach

W tym czasie kiedy zachodzą wyżej opisane procesy połogowe, gruczoły piersiowe rozpoczynają pełnię swojej fizjologicznej czynności. W czasie ciąży pod wpływem hormonów, produkowanych przez łożysko, zarówno tkanka gruczołowa jak i przewody odprowadzające rozrastają się. Już około połowy ciąży można wymacać przerosłe gruczoły w postaci podskórnych grudek. Przez skórę przeświecają rozszerzone naczynia żylne. Sutki powiększają się i są bolesne na ucisk. Od drugiego miesiąca ciąży udaje się wycisnąć z sutków wydzielinę z żółtymi pasemkami, którą nazywamy siarą (colostrum). Mówiąc ogólnie, w czasie ciąży pod wpływem hormonów łożyskowych zostają rozbudowane gruczoły piersiowe i przystosowane do obfitego wydzielania mleka w okresie karmienia. Pomimo odejścia łożyska w czasie porodu i braku jego dalszej czynności hormonalnej, gruczoły piersiowe wytwarzają pokarm. Wydzielanie mleka właściwego rozpoczyna się w drugim lub w trzecim dniu połogu, co często u pierwiastek przebiega z burzliwymi objawami. Piersi brzęfcną, stają się twarde i bolesne, gruczoły chłonne pachowe powiększają się, co utrudnia poruszanie rękami, a nawet podnosi się ciepłota o 2 do 2 stopni. W każdym razie ogólna ciepłota ciała nie powinna przekraczać stanów podgorączkowych. Po kilku dniach, z chwilą ustalenia się prawidłowego wydzielania, objawy te ustępują. Obfite odżywianie, duża ilość płynów, brak wysiłków mięśniowych wzmagają wydzielanie pokarmu, lecz w każdym razie potrzeba kilku godzin, aby opróżniony karmieniem dziecka gruczoł znów się napełnił. Obfite krwawienia, częste biegunki oraz znaczne wysiłki fizyczne obniżają wydajność gruczołów mlecznych. Należy dodać, że około 20% położnic nie może przez ‚dłuższy czas lub w ogóle karmić dziecka, co wiąże się z niedorozwojem gruczołów piersiowych.

Mikroskopowo mleko przedstawia się w postaci maleńkich kuleczek tłuszczowych w zawiesinie przezroczystej surowicy. Obecność kazeiny w surowicy utrzymuje kuleczki tłuszczowe w emulsji i nie dopuszcza do ich zlepiania się. Mleko kobiece jest odczynu zasadowego, o ciężarze gatunkowym 1,031 i zawiera 87,5% wody i 12,5% części stałych. Części sałe składają się z cukru mlecznego 6,21%, tłuszczu 3,78%, białka 2,29% i soli 0,71%. Oczywiście że na rodzaj i skład mleka ma wpływ budowa gruczołu, odżywianie,, czas trwania karmienia, oraz bodźce psychiczne. Większość leków krążących we krwi matki, jak i drobnoustroje (gruźlicze, ropne i inne) przedostają się do mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *