Wosk Carnauba


Wosk carnauba mimo swojej egzotycznej nazwy, nie jest niczym szkodliwym i nie należy się go obawiać. Jest to naturalna substancja pozyskiwana z roślin. Często możemy się na niego natknąć pod inną nazwą – E903.

Czym jest carnauba?


Wosk carnauba ( https://glossfactory.pl/woski-naturalne-carnauba ) jest naturalnym woskiem roślinnym, pozyskiwanym z liści palmy rodzaju kopernicja, która jest endemitem – rośnie tylko w Ameryce Południowej. Wosk jest traktowany jako dobro narodowe i należycie chroniony. Na plantacjach, z palm zbiera się tylko od kilkunastu do około dwudziestu liści rocznie z których pozyskiwany jest wosk!

Wosk ma postać małych łusek i wydziela się z liści palmowych. Pierwotnie ma kolor jasnozielony lub brudnoszary, po obróbce zmienia go na żółty lub biały. Jest bardzo twardym woskiem, nie rozpuszcza się w wodzie. Używany jest na wiele sposobów – do pielęgnacji samochodów, utwardzenia wosku pszczelego, do konserwacji dzieł sztuki, w produkcji wielu środków do pielęgnacji i czystości, w przemyśle spożywczym (produkcja oraz przechowywanie produktów), farmaceutycznym oraz kosmetycznym.

Bezpieczeństwo


Choć tajemnicze skróty, zaczynające się n E, na opakowaniach z żywnością wzbudzają w nas niepokój, wosku carnauba, nie trzeba się bać. Jest to substancja uznawana za jedną z bezpieczniejszych dla organizmu człowieka, naturalna i hipoalergiczna. Niestety często występuje z innymi, chemicznymi substancjami.

Jednak, tak jak inne substancje, wosk carnauba, może wywołać reakcje alergiczne takie jak: wysypka, zapalenie mieszków włosowych czy przesuszona skóra.